Hogyan lehet könnyen és gyorsan megnézni new york legnevezetesebb látványosságát, a Szabadság-szobrot?

A Szabadság-szobor New York egyik ikonikus látnivalója, és Manhattan egyik legnépszerűbb és legismertebb pontja. Évente a világ minden tájáról utazók milliói, köztük sok magyar turista látogatják meg a híres szobrot, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik Manhattanre, ezen túl pedig egy érdekes múzeum és egy igazán különleges élmény vár minden érdeklődőre a város egyik leghíresebb szimbólumában.

A Szabadság-szobor a Manhattan túloldalán található Szabadság-szigeten található. Az odajutást speciális kompok biztosítják, amelyek Manhattanből indulnak (ezek a járatok megállnak egy másik közeli szigeten, az Ellis-szigeten is, ahol a világ egyik leghíresebb és legérdekesebb bevándorlás témájú múzeuma található).

A Szabadság-szigetre való belépés ingyenes, de kompjegy vásárlása szükséges. Továbbá, ha magára a szoborra szeretnénk felmenni, annak első szintjére, a múzeumába vagy akár egyenesen a koronára, akkor speciális jegyeket szükséges vásárolnunk.

Fontos tudni, hogy a feljutáshoz kb. 300 lépcsőt kell megtenni lift nélkül. Ezeket a jegyeket csak korlátozott számban értékesítik, és már hónapokkal korábban elfogynak. Ezért sok utazó csak a kompokra fizet be, így olcsóbban, egyszerűbben és gyorsabban élvezheti ki a szobor nyújtotta látványt. Ha a teljes élményt szeretnénk átélni, akkor ajánlott idegenvezetést is tartalmazó jegyet vásárolni, amely bejáratot biztosít a szoborba és a múzeumba egyaránt.

A kompjegyek a helyszínen megvásárolhatók, de főszezonban számolni kell azzal, hogy a pénztárak tele vannak turistákkal, tehát hosszú sorokkal. Ezeket a sorokat a jegyek előzetes megrendelésével lehet elkerülni. Például a "Tiqets" nevű weboldalon, amelyen gyorsan megvásárolhatjuk kompjegyekeinket és idegenvezetős bejárást biztosító jegyeinket. A jegyek digitálisak, így még kinyomtatni sem kell őket.

Mit érdemes tudni a Szabadság-szoborhoz történő jegyvásárlás előtt?

* Fontos megjegyezni, hogy a szoborkomplexumba való belépés ingyenes (ellentétben a talapzat, a múzeum vagy a korona bejárásával, amelyek fizetős szolgáltatások). Fizetni csak a Manhattan-ből induló és visszautazó kompra kell.

* Ügyeljünk arra, hogy a hajó megálljon az Ellis-szigeten található Bevándorlási Múzeumban is. Ez ugyanis egy lenyűgöző és nagyon érdekes múzeum.

* Ha érdekes a talapzatba való belépés, ahol múzeum is található, akkor a leggyorsabb útja a bejutásnak az egy vezetett túra, amely magában foglalja a szoborba való belépést is.

* Ha érdekel minket a koronába történő feljutás is, fontos, hogy legalább néhány hónappal korábban próbáljunk meg jegyet foglalni (ezek ugyanis nagyon népszerű jegyek). Fontos azt is tudni, hogy 300 lépcsőfokot kell megmásznunk lift nélkül.

A Szabadság megvilágosítja a világot, ismertebb nevén a Szabadság-szobor New York előtt, a Liberty Islanden található, a Hudson folyó torkolatánál. A rézből készült szobrot Franciaország ajándékozta az Amerikai Egyesült Államok függetlenségének százéves évfordulója alkalmából. A szobrász Frédéric Auguste Bartholdi volt, a belső szerkezet mérnöki munkáit Gustave Eiffel végezte.

Ken Salazar belügyminiszter 2009. július 4-én újra megnyitotta a szobrot a látogatók előtt, azonban a látogatók száma erősen korlátozva van, naponta kb. 240 ember mehet fel a szobor kezében lévő fáklyáig.