Hogyan lehet könnyen és gyorsan megnézni new york legnevezetesebb látványosságát, a Szabadság-szobrot?


A Szabadság-szobor New York egyik ikonikus látnivalója, és Manhattan egyik legnépszerűbb és legismertebb pontja. Évente a világ minden tájáról utazók milliói, köztük sok magyar turista látogatják meg a híres szobrot, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik Manhattanre, ezen túl pedig egy érdekes múzeum és egy igazán különleges élmény vár minden érdeklődőre a város egyik leghíresebb szimbólumában.

A Szabadság-szobor a Manhattan túloldalán található Szabadság-szigeten található. Az odajutást speciális kompok biztosítják, amelyek Manhattanből indulnak (ezek a járatok megállnak egy másik közeli szigeten, az Ellis-szigeten is, ahol a világ egyik leghíresebb és legérdekesebb bevándorlás témájú múzeuma található).

A Szabadság-szigetre való belépés ingyenes, de kompjegy vásárlása szükséges. Továbbá, ha magára a szoborra szeretnénk felmenni, annak első szintjére, a múzeumába vagy akár egyenesen a koronára, akkor speciális jegyeket szükséges vásárolnunk.

Fontos tudni, hogy a feljutáshoz kb. 300 lépcsőt kell megtenni lift nélkül. Ezeket a jegyeket csak korlátozott számban értékesítik, és már hónapokkal korábban elfogynak. Ezért sok utazó csak a kompokra fizet be, így olcsóbban, egyszerűbben és gyorsabban élvezheti ki a szobor nyújtotta látványt. Ha a teljes élményt szeretnénk átélni, akkor ajánlott idegenvezetést is tartalmazó jegyet vásárolni, amely bejáratot biztosít a szoborba és a múzeumba egyaránt.

A kompjegyek a helyszínen megvásárolhatók, de főszezonban számolni kell azzal, hogy a pénztárak tele vannak turistákkal, tehát hosszú sorokkal. Ezeket a sorokat a jegyek előzetes megrendelésével lehet elkerülni. Például a "Tiqets" nevű weboldalon, amelyen gyorsan megvásárolhatjuk kompjegyekeinket és idegenvezetős bejárást biztosító jegyeinket. A jegyek digitálisak, így még kinyomtatni sem kell őket.

További információ arról, hogyan kerülhető el a hosszú sorban állás a Szabadság-szobornál

Mit érdemes tudni a Szabadság-szoborhoz történő jegyvásárlás előtt?


* Fontos megjegyezni, hogy a szoborkomplexumba való belépés ingyenes (ellentétben a talapzat, a múzeum vagy a korona bejárásával, amelyek fizetős szolgáltatások). Fizetni csak a Manhattan-ből induló és visszautazó kompra kell.

* Ügyeljünk arra, hogy a hajó megálljon az Ellis-szigeten található Bevándorlási Múzeumban is. Ez ugyanis egy lenyűgöző és nagyon érdekes múzeum.

* Ha érdekes a talapzatba való belépés, ahol múzeum is található, akkor a leggyorsabb útja a bejutásnak az egy vezetett túra, amely magában foglalja a szoborba való belépést is.

* Ha érdekel minket a koronába történő feljutás is, fontos, hogy legalább néhány hónappal korábban próbáljunk meg jegyet foglalni (ezek ugyanis nagyon népszerű jegyek). Fontos azt is tudni, hogy 300 lépcsőfokot kell megmásznunk lift nélkül.

Kattints ide további információért

Szabadság-szobor


A Szabadság megvilágosítja a világot, ismertebb nevén a Szabadság-szobor New York előtt, a Liberty Islanden található, a Hudson folyó torkolatánál. A rézből készült szobrot Franciaország ajándékozta az Amerikai Egyesült Államok függetlenségének százéves évfordulója alkalmából. A szobrász Frédéric Auguste Bartholdi volt, a belső szerkezet mérnöki munkáit Gustave Eiffel végezte.

Ken Salazar belügyminiszter 2009. július 4-én újra megnyitotta a szobrot a látogatók előtt, azonban a látogatók száma erősen korlátozva van, naponta kb. 240 ember mehet fel a szobor kezében lévő fáklyáig.