Najbolje turističke atrakcije u Parizu

Najlakši i najbrži način da dođete do svih popularnih atrakcija u Parizu bez čekanja u redovima!

Dobrodošli u vodič najboljih atrakcija Pariza!

Pariz je jedan od najljepših i najzabavnijih gradova na svijetu i nudi beskrajne mogućnosti za mnoštvo turista koji ga posjećuju svake godine. Ljubitelji muzeja će u Parizu pronaći najfascinantnije muzeje u Evropi, ljubitelji arhitekture će također biti impresionirani impresivnih građevinama, a porodice će pronaći najbolje parkove i atrakcije na svijetu.

Atrakcije u Parizu su vrlo popularne kod turista, što ga ponekad čini jako zauzetim gradom sa gužvama (ponekad čak i duže od sat vremena čekanja). Stoga, preporučljivo je pripremiti se unaprijed i kupiti karte online, kako biste smanjili vrijeme čekanja u redovima, kao i rezervisali karte za bilo koju atrakciju za koje možete izabrati datum i vrijeme po želji.

Stoga, kako bismo vam pomogli da bolje upoznate mjesta i atrakcije u Parizu, te bolje isplanirate svoje putovanje, prikupili smo najčešće preporučene i najpopularnije atrakcije u Parizu koje se smatraju lokacijama koje morate vidjeti uz sve informacije koje su vam potrebne poput cijena, karata, radnog vremena, kako doći, recenzija, preskakanja redova i još mnogo toga…

Stoga započnimo:

Najbolje turističke atrakcije u Parizu

Louvre, čudoviti muzej smješten u srcu Pariza, predstavlja jedno od najprepoznatljivijih kulturnih središta svijeta. Njegove prostrane galerije, smještene u predivnoj strukturi koja je nekad bila kraljevska palača, prikazuju neprocjenjivo umjetničko bogatstvo koje obuhvaća milenije ljudske povijesti i kulture.

Od antičkih skulptura poput Venere de Milo i grčkih bogatih, do renesansnih remek-djela poput Mona Lise i Rafaelovih slika, Louvre nudi neizrecivo iskustvo za sve ljubitelje umjetnosti. Zaokružen egipatskim sarkofazima, asirskim reljefima, i impresivnim zbirkama predmeta iz svih dijelova svijeta, Louvre pruža jedinstvenu panoramu ljudske kreativnosti i umjetničkog izraza.

Posjetiti Louvre znači ući u dijalog s prošlošću, s umjetnicima i kulturama koje su nam ostavile trajno nasljeđe. Muzej organizira tematske izložbe, edukativne programe i specijalne događaje, stvarajući interaktivan i dinamičan prostor za učenje i otkrivanje.

Eiffelov toranj, koji se visoko uzdiže nad pariškim krajolikom, bez sumnje je jedan od najprepoznatljivijih spomenika na svijetu. Njegova elegantna željezna struktura, koja dominira nebom grada više od jednog stoljeća, postala je simbol francuske prijestolnice i francuske kulture u cjelini.

Danas Eiffelov toranj prima milijune posjetitelja godišnje. Gosti se mogu popeti na vrh tornja i uživati u spektakularnom pogledu na Pariz. Mogu posjetiti restoran na trećem katu ili prošetati po proširenom parteru.

Eiffelov toranj je osvijetljen noću, a njegova svjetla stvaraju romantičnu atmosferu. Toranj je također popularno mjesto za prosidbu i vjenčanja. Eiffelov toranj je bez sumnje jedno od najčarobnijih mjesta na svijetu. Ako ikada imate priliku posjetiti Pariz, ne propustite priliku da se popnete na vrh i doživite veličanstvenost ovog ikoničnog spomenika.

Paris, grad ljubavi i romantike, još više će vam zagospodariti srcem ako ga doživite plovidbom po rijeci Seini. Predstavite si sebe kako se lagano krećete rijekom, dok se pred vašim očima otvaraju panoramski pogledi na najslavnije pariške znamenitosti: Eiffelov toranj, Louvre, Notre Dame, Orsay muzej – svi će vas ushititi svojom veličanstvenošću kako se približavate ili udaljavate od njih.

Plovidbe po Seini nude više od samo predivnih pogleda. Na brodu možete uživati u raznolikom programu koji se prilagođava vašim željama. Možete odabrati romantičnu večeru uz svjetlost svijeća, elegantni koktel party ili jednostavnu turističku vožnju s audio vodičem koji vam pruža zanimljive informacije o povijesti i arhitekturi Pariza.

Za one koji žele maksimalno iskoristiti svoje putovanje, mnoge tvrtke nude kombinirane pakete koji uključuju vožnju brodom i ulaznice u popularne muzeje i atrakcije. Na ovaj način uštedjet ćete vrijeme i novac, a pritom ćete doživjeti najbolje što Pariz može ponuditi.

U srcu Francuske, samo 32 kilometra istočno od Pariza, leži čarobni svijet Disneyland® Pariza. Ovaj ogromni zabavni kompleks nudi nešto za svakoga, od najmlađih članova porodice do najvećih avanturista.

Dva tematska parka čine srce Disneylanda® Pariz:

Disneyland Park: Orijentiran je oko klasičnih bajki i Disneyjevih animiranih filmova. Ovdje možete prošetati po Main Streetu, pozdraviti Mickeyja i Mini, uživati u vožnji u Space Mountainu i Phantom Manoru, te se diviti spektakularnoj noćnoj paradi Disney Illuminations.

Walt Disney Studios Park: Vodi vas iza kulisa čarobnog svijeta filma i televizije. Ovdje možete naučiti kako se rade specijalni efekti, proživjeti akciju u atrakcijama posvećenim Marvelu i Star Warsu, te se nasmijati uz Ratatouille: The Adventure.

Planirajte svoj posjet unaprijed kako biste izbjegli gužve. Za popuste, kupite karte online. Ne propustite čarobne parade i spektakularne noćne predstave. Preuzmite aplikaciju Disneyland® Paris za mape, rasporede, informacije o restoranima i atrakcijama.

Palača Versailles, smještena u istoimenom gradu nedaleko od Pariza, predstavlja jedno od najveličanstvenijih i najpoznatijih zdanja u Europi. Ova grandiozna rezidencija francuskih kraljeva, izgrađena u 17. stoljeću, svojim raskošnim interijerima, prostranim vrtovima i znamenitom Dvoranom ogledala (Galerie des Glaces) oduševljava posjetioce već stoljećima.

Posjetite Palaču rano ujutro ili kasnije popodne kako biste izbjegli najveće gužve. Uzmite si vremena da prošećete po prostranim vrtovima i uživajte u pogledu na palaču. Rezervirajte unaprijed karte za ulazak u Trianone, jer su mjesta ograničena.

Palača Versailles je obavezna destinacija za sve ljubitelje povijesti, arhitekture i umjetnosti. Svojom veličinom, raskošom i jedinstvenim ambijentom, palača i dalje predstavlja simbol francuske kraljevske moći i sjajan je primjer barokne arhitekture.

Ovi posebni autobusi nude turistima jedinstven način za vidjeti Pariz. Putnici mogu kupiti karte za 24, 48 ili 72 sata i voziti se koliko god puta žele. Autobusi imaju otvoreni gornji kat, što je savršeno za uživanje u panoramskim pogledima na grad.

Hop-on Hop-off autobusi staju na većini najvažnijih znamenitosti Pariza, uključujući: Eiffelov toranj, Louvre, Muzej d'Orsay, Palača Elizej, Slavoluk pobjede, Notre Dame, Sacré-Coeur.

Možete se voziti koliko god puta želite i izaći na kojoj god stanici želite kako biste istraživali. Nećete morati čekati javni prijevoz ili se probijati kroz gomilu pješačkih ulica. Kupite kartu unaprijed kako biste izbjegli gužve. Ponesite sunčane naočale i šešir ako je sunčano. Ne zaboravite kameru!

Park Astérix jedan je od najpoznatijih tematskih parkova u Francuskoj. Nalazi se u mjestu Plailly, oko 30 kilometara sjeverno od Pariza. Park je otvoren 1989. godine i nosi ime po poznatom strip junaku Astérixu.

U parku se nalazi preko 40 atrakcija i vožnji inspiriranih svijetom Astérixovih avantura. Posjetitelji se mogu provozati brzim vlakićima, spuštati niz tobogane, sudjelovati u interaktivnim show programima i upoznati likove iz stripa uživo. Jedna od najpopularnijih atrakcija je veliki drveni vlak smrtoi pod nazivom Tonnerre de Zeus.

Osim atrakcija, u parku se nalaze brojni restorani i štandovi s hranom. Posjetitelji mogu kušati tradicionalna galska jela poput divljači i pite. U večernjim satima organiziraju se posebni programi s glazbom i plesom u duhu antičke Galije.

Zbog bogate ponude zabave za djecu i odrasle, Astérixov park svake godine posjeti nekoliko milijuna posjetitelja. Popularan je među Francuzima, ali privlači i goste iz cijele Europe. Svojom tematikom i sadržajem prenosi duh avanture stripa Astérix u stvarni svijet.

Jedan od dojmljivih izleta za posjetitelje Pariza je vođeni obilazak čuvenog nogometnog stadiona Stade de France. Smješten nedaleko od grada, ova impresivna arena sagrađena je za Svjetsko prvenstvo u nogometu 1998. godine.

Vođena tura započinje u muzeju posvećenom povijesti ovog stadiona. Tu se posjetitelji upoznaju s najvažnijim trenucima igranih na stadionu, prije ulaska na sam teren. Šetnja travnjakom na kojem su igrale neke od najvećih nogometnih zvijezda poseban je doživljaj.

Nakon toga slijedi ulazak u svlačionice gdje su se pripremali čuveni igrači poput Zidanea, Ronaldinha i Beckhama. Posjetitelji mogu sjesti na same igračke klupe! Na kraju obilaska slijedi uspon na tribine s kojih se pruža pogled na cijeli stadion i okolicu Pariza.

U srcu pariškog parka Bois de Boulogne, uzdignuo se jedan od najznačajnijih arhitektonskih bisera 21. stoljeća – Fondation Louis Vuitton. Ova spektakularna građevina, djelo proslavljenog arhitekta Franka Gehryja, nije samo dom vrijedne zbirke moderne i suvremene umjetnosti, već i sama predstavlja jedno veliko umjetničko djelo.

Svojim jedinstvenim, fluidnim oblicima i prozirnom fasadom, Fondation Louis Vuitton podsjeća na oblak, jedro ili čak leteći brod. Ovaj dojam lakoće i zračnosti još više pojačava okolica – park Bois de Boulogne sa svojim bujnim zelenilom i pješačkim stazama.

Unutrašnjost zgrade je jednako impresivna. Galerije se prostiru na preko 11.000 kvadratnih metara, nudeći prostor za raznolike izložbe, od velikih retrospektiva do komornih instalacija. Izložbene dvorane su prirodno osvijetljene, a posebno su zanimljive one s panoramskim pogledom na park i grad Pariz.

Na lijevoj obali Seine, sjedi blistava građevina koja skriva čarobni svijet umjetnosti – Musée d'Orsay. Više od muzeja, d'Orsay je priča o preobrazbi i ljubavi prema umjetničkom naslijeđu. Nekoć impozantna željeznička stanica iz 1900. godine, danas je hram posvećen francuskoj umjetnosti od 1848. do 1914. godine, razdoblju koje je u povijesti umjetnosti poznato kao doba impresionizma i postimpresionizma.

Prošetati kroz prostrane dvorane d'Orsaya znači susresti se s najvećim imenima toga doba. Tu su Manet i njegova "Ručak na travi", Monet sa svojim suncem koje treperi na platnu u "Impresiji, izlazak sunca", Renoir s nježnim plesačicama i Cezanne s geometrijskom preciznošću jabuka. Među platnima se provlače i kipovi Rodina, Carpeauxa i Daloua, njihove bronze oživljuju prostor i pripovijedaju ljudske priče.

Nakon prelaska kroz dvorane, izađite na terasu s pogledom na Seinu i Tuilerijski vrtove. Uživajte u pariškom zraku i razmišljajte o umjetnosti koja vas je dotakla. D'Orsay nije samo muzej, već iskustvo koje će ostati s vama dugo nakon što pređete njegov prag.

Centar Pompidou, smješten u srcu Pariza, više od samo muzeja moderne i suvremene umjetnosti. On je arhitektonski čudo, kulturni centar i živahna destinacija za posjetitelje svih uzrasta. Ova jedinstvena ustanova već desetljećima privlači miljune ljudi, a evo samo nekoliko razloga zašto:

Arhitektonsko remek-djelo: Zgradu Centra Pompidou, koju su osmislili Renzo Piano i Richard Rogers, karakterizira inovativni dizajn "unutra prema van". Svojim izloženim vodovodnim cijevima, ventilacijskim sistemom i metalnim konstrukcijama, predstavlja jedan od najmarkantnijih primjera arhitekture 20. stoljeća.

Muzej hrani impresivnu zbirku od preko 100.000 djela moderne i suvremene umjetnosti. Među njima možete pronaći ikonična imena poput Picassa, Matissa, Dalíja, Warhola i Pollocka, a djela obuhvaćaju slike, skulpture, fotografije, filmove i video zapise.

Generali, poznata osiguravajuća kuća, nudi jedinstveno iskustvo koje će zauvijek ostati zapisano u vašem pamćenju. Putovanje počinje na Champ de Marsu, gdje ćete se ukrcati u prekrasan balon na vrući zrak, koji vas polako podiže iznad grada. Dok se penjete, možete uživati u čudesnim panoramskim pogledima na sve znamenitosti Pariza.

U tijeku leta možete se opustiti i uživati u ljepoti oko sebe. Vaše će se oči napajati pogledom na Eiffelov toranj koji se diže u nebo, na elegantnu arhitekturu Grand Palaisa i Louvrea, te na romantične mostove preko Seine. Osjetit ćete vjetar u svojoj kosi i sunce na licu dok uživate u mirnoj atmosferi.

Generali let balonom nije samo turistička atrakcija, već i romantična avantura. Predstavite si da zatražite ruku svoje voljene osobe dok ste u zraku, s Parisom rasprostrtim ispod vas. To bi bio trenutak koji se nikada neće zaboraviti!

Generali, poznata osiguravajuća kuća, nudi jedinstveno iskustvo koje će zauvijek ostati zapisano u vašem pamćenju. Putovanje počinje na Champ de Marsu, gdje ćete se ukrcati u prekrasan balon na vrući zrak, koji vas polako podiže iznad grada. Dok se penjete, možete uživati u čudesnim panoramskim pogledima na sve znamenitosti Pariza.

U tijeku leta možete se opustiti i uživati u ljepoti oko sebe. Vaše će se oči napajati pogledom na Eiffelov toranj koji se diže u nebo, na elegantnu arhitekturu Grand Palaisa i Louvrea, te na romantične mostove preko Seine. Osjetit ćete vjetar u svojoj kosi i sunce na licu dok uživate u mirnoj atmosferi.

Generali let balonom nije samo turistička atrakcija, već i romantična avantura. Predstavite si da zatražite ruku svoje voljene osobe dok ste u zraku, s Parisom rasprostrtim ispod vas. To bi bio trenutak koji se nikada neće zaboraviti!

Zaboravite Eiffelov toranj! Za one tragače netaknutih pogleda i skrivenih kutaka Pariza, opservatorij Montparnasse pruža panoramsku poslasticu bez premca. Stotinu osamdeset metara iznad grada, na vrhu 56. kata modernog tornja Montparnasse, otvara se spektakularna scena.

Na 59. katu Montparnasse tornja čekat će vas opservatorij. Stakleni zidovi okružuju platformu, pružajući neometan pogled na čitav Pariz. Ispod vaših nogu prostire se grad, kao šarena boja na platnu. Svaka znamenitost je dostupna vašim očima: Eiffelov toranj, Notre-Dame, Louvre, Sacré-Coeur, Champs-Élysées… sve je tu, na dlanu.

Uz teleskope na opservatoriju možete pobliže pogledati pojedine znamenitosti. Informativne ploče će vam pomoći da se lakše snalazite i saznate više o povijesti i arhitekturi grada. Posjet Montparnasse tornju je jedinstveno iskustvo koje će vam ostati u trajnom sjećanju. Pogled s vrha tornja je nešto što se mora vidjeti kako bi se uistinu shvatio duh i ljepota Pariza.

Otvoren još davne 1867. godine, akvarij Pariz posjetiocima pruža jedinstveno putovanje kroz raznolike vodene ekosustave našeg planeta, od rijeka i jezera do koraljnih grebena i dubokih oceanskih ponora.

Taj fascinantan podvodni svijet dom je preko 10.000 morskih stanovnika. Od sjajnih riba, moćnih morskih pasa i gracioznih raža, do misterioznih meduza, čudesnih morskih konjića i bezbroja drugih čudesnih bića, akvarij Pariz nudi neponovljivu priliku da ih promatramo u njihovim prirodnim staništima.

Kroz izložbene prostore, posjetioci ne samo da uživaju u vizualnoj blagodati, već mogu i saznati mnoge zanimljivosti o životu u vodenim dubinama. Obrazovne table i interaktivni eksponati odgovarat će na sva vaša pitanja o ponašanju morskih životinja, o ugroženim vrstama i o mnogim drugim temama vezanim za očuvanje naših oceana.

Muzej Grévin jedan je od najpoznatijih muzeja u Parizu u kojem se nalaze voštane figure poznatih osoba i likova. Otvoren je 1882. godine, a osnovao ga je novinar Arthur Meyer. U muzeju se nalazi preko 200 figura u prirodnoj veličini koje prikazuju poznate glumce, pjevače, političare i druge javne osobe. Posjetitelji mogu vidjeti voštane figure poput Marilyn Monroe, Alberta Einsteina, Napoleona, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i mnogih drugih.

Također, postoje tematske scene iz poznatih filmova, bajki i priča u kojima posjetitelji mogu ući i fotografirati se s figurama. Muzej ima nekoliko katova na kojima su izložbe podijeljene po temama – politika, sport, znanost, umjetnost itd. Posjet muzeju je interaktivno iskustvo jer posjetitelji mogu stati uz voštane figure, dodirnuti ih i fotografirati se s njima. S vremena na vrijeme muzej izmjenjuje svoju postavu i izlaže nove, aktualnije voštane figure.

Muzej Grévin jedna je od najpopularnijih atrakcija u Parizu, pogotovo među obiteljima s djecom. Godišnje ga posjeti više od 800 000 posjetitelja, što ga čini jednim od najposjećenijih muzeja u Francuskoj.

Jedan od najprepoznatljivijih simbola grada Pariza je Slavoluk pobjede (Arc de Triomphe) koji se nalazi na Trgu Charlesa de Gaulla na kraju poznate pariške avenije Champs-Élysées. Radi se o monumentalnom trijumfalnom luku visine 50 metara koji je napravljen po nalogu Napoleona Bonaparte u čast pobjede njegove "Velike armije".

Veliki trijumfalni luk je jedna od najposjećenijih znamenitosti Pariza. Turisti mogu uživati u prekrasnom pogledu na Elizejske poljane i druga povijesna zdanja s vrha luka. Ispred Slavoluka pobjede nalazi se Trg Charlesa de Gaulla gdje turisti mogu vidjeti karakteristično prometno raskrižje automobila koje se sudara s 12 avenija. Slavoluk pobjede ostaje jedan od najprepoznatljivijih simbola Pariza i Francuske.

Jedno od najupečatljivijih iskustava za posjetitelje Pariza je svakako posjet i razgledavanje znamenite zgrade Opere Garnier. Smještena na istoimenom trgu, ova impozantna građevina iz 19. stoljeća predstavlja pravo remek-djelo arhitekture i umjetnosti.

Ulazak u Operu Garnier ostavlja posjetitelje bez daha. Već sam ulazak kroz bogato ukrašeni trijem uz stepenice koje vode do monumentalnog stepeništa zapanjuje svojom raskoši i veličinom. Šetajući kroz foyer posjetitelji mogu uživati u prekrasnim pozlaćenim zrcalima, lusterima i podnim mozaicima koji krase enterijer.

Jedan od vrhunaca obilaska je pogled prema oslikanom stropu i zidnim slikama u glavnom gledalištu nekadašnje Opere. Na kraju obilaska posjetitelji mogu kušati domišljate kolače u opera kafiću iz romana Fantom iz Opere. Razgled raskošne palače ostavlja snažan dojam i uspomenu na ovaj biser francuske kulture.

Jedno od najupečatljivijih iskustava za posjetitelje Pariza je svakako posjet i razgledavanje znamenite zgrade Opere Garnier. Smještena na istoimenom trgu, ova impozantna građevina iz 19. stoljeća predstavlja pravo remek-djelo arhitekture i umjetnosti.

Ulazak u Operu Garnier ostavlja posjetitelje bez daha. Već sam ulazak kroz bogato ukrašeni trijem uz stepenice koje vode do monumentalnog stepeništa zapanjuje svojom raskoši i veličinom. Šetajući kroz foyer posjetitelji mogu uživati u prekrasnim pozlaćenim zrcalima, lusterima i podnim mozaicima koji krase enterijer.

Jedan od vrhunaca obilaska je pogled prema oslikanom stropu i zidnim slikama u glavnom gledalištu nekadašnje Opere. Na kraju obilaska posjetitelji mogu kušati domišljate kolače u opera kafiću iz romana Fantom iz Opere. Razgled raskošne palače ostavlja snažan dojam i uspomenu na ovaj biser francuske kulture.

Jedna od najljepših građevina u Parizu je kapela Sainte-Chapelle koja se nalazi na otoku Île de la Cité, nedaleko od poznate katedrale Notre-Dame. Kapelu je dao izgraditi francuski kralj Louis IX u 13. stoljeću kako bi bila spremište za Isusovu trnovu krunu i druge relikvije koje je donio iz rata u Svetoj zemlji.

Sainte-Chapelle je remek-djelo gotičke arhitekture jer gotovo cijelu konstrukciju čine prekrasni vitraji u bojama koji propuštaju raznobojnu svjetlost u unutrašnjost kapele. U donjem dijelu nalazila se palača za kralja i dvorjane, dok je gornja kapela bila namijenjena samo za kralja i relikvije. Danas je Sainte-Chapelle jedan od najposjećenijih spomenika u Parizu.

Iako su je tijekom Francuske revolucije oštetili i opljačkali, danas je kapela obnovljena i posjetitelji mogu uživati u prekrasnim vitrajima, skulpturama i rozeta prozoru. Kapela ostavlja bez daha svojom ljepotom i veličanstvenim dojmom kada sunčeva svjetlost obasjava njene vitraje. Zbog toga je posjet ovoj građevini nezaobilazan dio upoznavanja s pariškim spomenicima.

Jedno od najljepših iskustava u Parizu je posjet Muzeju Rodin, smještenom u prekrasnom dvorcu iz 18. stoljeća. Muzej je posvećen djelu velikog francuskog kipara Augustea Rodina, poznatog po remek-djelima poput Mislioca i Poljupca.

U muzeju i rustikalnim vrtovima koji ga okružuju nalazi se najveća kolekcija Rodinovih skulptura ikad sakupljena na jednom mjestu. Šetajući vrtovima, posjetitelji nailaze na iznenađujuće postavljene statue među drvećem i grmljem. U unutrašnjosti dvorca može se razgledati Rodinov atelje te vidjeti njegove osobne stvari i crteži.

Posjet omogućuje jedinstveni uvid u život i stvaralaštvo ovog kiparskog genija. Muzej Rodin svakako je nezaobilazno odredište za ljubitelje kiparstva i likovnih umjetnosti u Parizu.

Jedno od jezivijih i uzbudljivijih iskustava za posjetitelje Pariza je posjet čuvenim pariškim katakombama. To je podzemni labirint dugačkih hodnika ispunjenih lubanjama i kosturima. Ulaz u katakombe nalazi se na južnoj strani grada.

Spuštajući se u podzemlje, posjetitelji prvo prolaze kroz uske hodnike koji vijugaju ispod grada. Nakon pola sata hodanja, dolazi se do srži katakomba gdje su podovi i zidovi prekriveni gomilama poslaganih ljudskih kostiju. U tom jezivom okruženju vlada potpuna tišina i mrak koji pojačavaju stravičan dojam.

Iako je posjet katakombama prilično zastrašujuće iskustvo, radi se o vrlo važnom povijesnom spomeniku. Katakombe sadrže ostatke više od 6 milijuna ljudi i svjedoče o burnoj pariškoj povijesti. Unatoč morbidnoj atmosferi, ovo mjesto ostavlja snažan dojam i predstavlja nezaobilaznu parišku atrakciju.

TOC

copyrights ©